
Mitä yhteistä on turvetuottajien mielenosoituksella vappuaattona ja tutkijoiden sananvapaudella? Itse asiassa paljonkin. Turvetuottajien moottorimarssissa vaadittiin turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi. Tähän määrittelyyn taas kiteytyi yksi Suomen tunnetuimmista tutkijoiden sananvapauden loukkauksista vuonna 2010.
Tänä päivänä on helppo naureskella mielenosoittajien vaatimukselle, joka on toivottomasti ajastaan jäljessä. Mutta eivät turvetuottajat ole tätä itse keksineet. Vielä kymmenen vuotta sitten näin väittivät myös Teknillinen tutkimuskeskus VTT ja maan hallitus ”vihreässä verouudistuksessaan”, vaikka tutkijat olivat osoittaneet, että turvetta ei voi mitenkään pitää uusiutuvana luonnonvarana.
Vuonna 2010 käytiin näkyvä keskustelu tutkijoiden sananvapaudesta kun joukko VTT:n tutkijoita syytti julkisuudessa työnantajaansa painostuksesta. Tutkijoiden mukaan VTT:n johto yritti runnoa läpi yksituumaisen näkemyksen energiakysymyksistä ja painostaa eri mieltä olevat vaikenemaan julkisuudessa. Vaikka tutkijat yleensä rinnastavat turpeen fossiilisiin polttoaineisiin, VTT:n hallitukselle tekemässä selvityksessä ei ehdotettu turpeelle lainkaan veroa, toisin kuin vaikkapa kivihiilelle. Julkisuudessa nostettiin esille, että selvityksestä vastasi VTT:n teknologiajohtaja, joka oli aiemmin toiminut turveteollisuuden tehtävissä.
Eduskunnan oikeusasiamies otti kiistan tutkittavakseen ja antoi VTT:n johdolle huomautuksen tutkijoiden sananvapauden loukkaamisesta vuonna 2011. Oikeusasiamiehen mukaan ”sananvapaus kuuluu myös virkamiehelle ja valtion laitoksen työsopimussuhteiselle työntekijälle”. Oikeusasiamies linjasi, että VTT:n tutkijoilla on ”perustuslaissa turvattu tieteen ja tutkimuksen vapaus”.
Itse asiassa Suomalainen tiedeakatemia julkaisi kannanoton turpeen käytöstä energiana kesällä 2010. Tiedeakatemian mukaan turvetta ei voida pitää uusiutuvana luonnonvarana. Se suosittelikin, päinvastoin kuin hallitus, polttoturpeen käytön asteittaista lopettamista, jotta Suomi voisi paremmin päästä tavoitteisiinsa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.
Mikäli VTT:n johto ja hallitus olisivat kuunnelleet tuolloin tutkijoita, suomalainen energiantuotanto olisi todennäköisesti paljon paremmassa tilanteessa kuin nyt, jolloin turpeenpolttoa keinotekoisesti pidetään yllä. Valheella on siis joskus pitkät jäljet.
Turvetuottajien moottorimarssi on yksi osoitus siitä, miksi tutkijoiden sananvapaudella on myös yhteiskunnallista merkitystä.
(Teksti pohjautuu kirjaan Esa Väliverronen ja Kai Ekholm (toim.) Tieteen vapaus ja tutkijan sananvapaus, Vastapaino 2020.)